Selecteer een pagina

Al een paar dagen zie ik via social media schitterende foto’s voorbijkomen van prachtige zonsopkomsten, waarbij het landschap bedekt is met een dun laagje ochtendnevel. Die mooie omstandigheden ontstaan door een combinatie van weinig tot geen wind en een zeer heldere lucht. Door werk lukte het mij niet om de afgelopen dagen het veld in te gaan, maar morgen wel en ook dan zijn de omstandigheden ideaal. Wekker zetten dus!

Het is 4:30 uur en de wekker is net afgegaan. Snel koffie in de thermoskan, broodje mee en hup de auto in richting een van mijn favoriete plekken de Noord Aa bij Zoetermeer. Onderweg vanuit huis merk je al dat de weercondities perfect zijn! Er staat nauwelijks wind, ochtend dauw over de Waterpartij in Den Haag en een kraak heldere lucht. De adrenaline begint sneller te stromen, dus snel doorrijden naar de plek die ik al in mijn hoofd heb zitten. 

om 5:15 uur kom ik aan op de plek waar een serene rust heerst. Afgezien van een paar karpervissers zijn er geen andere mensen op pad en hoor je alleen het ochtend gekwaak van een paar meerkoeten en ganzen. Mijn ogen vallen direct op een boerderij gelegen aan de overkant van het meer. Deze is bedekt met een dun laagje mist en verder is er ook een mooie weerspiegeling in het water te zien.

Ochtendgloed
Als kers op de taart hangt er ook nog een adembenemend mooie ochtendgloed over het water en de boerderij. Snel de spullen uit de auto pakken en mijn camera op het statief plaatsen. 

De rest gaat dan eigenlijk vanzelf… Compositie bepalen, Diafragma op F9 (door de mist is het toch niet mogelijk om alles scherp te krijgen) en afdrukken maar. Kijkend op het beeldscherm van de camera en na het controleren van mijn histogram weet ik eigenlijk al dat DE mooie plaat er tussen zit!

Locatie 2
Na een half uur veranderden de weersomstandigheden iets en verdwijnt ook het ochtendgloed. Tijd dus om naar een andere plek langs de Noord Aa te gaan een paar honderd meter verderop. Daar liggen tussen het riet verscholen een paar schitterende steigertjes en met name bij zonsopkomst zijn deze erg mooi om vast te leggen. Ook vanmorgen is dat het geval.
Ochtend nevel over het water en het licht van de opkomende zon zorgen ervoor dat de steiger, het riet en de verdere beplanting langs het water schitterend worden belicht en de foto als het ware wordt opgetild.

Snel weer mijn camera op het statief gezet en een plekje opgezocht voor het steigertje langs de waterkant. Kwa compositie kies ik voor een eenvoudige regel van derden; dit betekent dat ik de steiger precies in het midden van mijn compositie plaats met aan weerskanten riet.  De horizon precies op 1/3 deel van de foto gezet en mijn nieuwe Geared Head GH-PRO-II van Sunwayfoto biedt hierbij absoluut uitkomst! Door de draaiknoppen kun je namelijk met kleine bewegingen heel precies je compositie bepalen. Een aanrader wat mij betreft en een goede prijs/kwaliteit verhouding. Verder zorg ik er voor dat mijn histogram naar rechts uit valt (expose to right techniek). Op deze manier legt mijn camera namelijk het maximale aan informatie vast. 

Snel weer mijn camera op het statief gezet en een plekje opgezocht voor het steigertje langs de waterkant. Kwa compositie kies ik voor een eenvoudige regel van derden; dit betekent dat ik de steiger precies in het midden van mijn compositie plaats met aan weerskanten riet.  De horizon precies op 1/3 deel van de foto gezet en mijn nieuwe Geared Head GH-PRO-II van Sunwayfoto biedt hierbij absoluut uitkomst! Door de draaiknoppen kun je namelijk met kleine bewegingen heel precies je compositie bepalen. Een aanrader wat mij betreft en een goede prijs/kwaliteit verhouding. Verder zorg ik er voor dat mijn histogram naar rechts uit valt (expose to right techniek). Op deze manier legt mijn camera namelijk het maximale aan informatie vast. 

Dit is zo’n ochtend waarop alles op zijn plek lijkt te vallen.

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een goede compositie.

Naar de 3e locatie van deze ochtend
Het licht van de zon begint harder te worden, waardoor het magische moment langzaam aan het verdwijnen is. Na met wat vroege wandelaars gesproken te hebben over deze prachtige locatie besluit ik om 7:00 uur weer in de auto te stappen om naar mijn laatste plek van deze ochtend te rijden. Hier wil ik wat gaan oefenen met voor mij wat moeilijkere composities. Denk hierbij aan tegenlicht, inlopende lijnen van links naar rechts en evenwicht in de foto door gebruik te maken van contragewichten. Al rijdend stuit ik op een prachtige plek. Alle ingrediënten zijn hier aanwezig.

Compositie bepalen
Een hek aan de linkerkant wat zorgt voor een inlopende lijn. Rechts een boom wat een deel van de opkomende zon en het licht tegenhoudt en aan de linkerkant op de achtergrond een boom wat weer zorgt voor contragewicht in de foto. Een goede balans in je foto zorgt er namelijk voor dat de kijker meer rust ervaart bij het kijken naar je werk.

Als je langer met landschapsfotografie bezig bent, dan merk je dat je steeds gemakkelijker interessante locaties gaat herkennen. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen ;-). 


Sessie loopt tegen zijn einde
Het is bijna 8:00 uur en tijd om naar huis te gaan. Wetende dat ik 3 prachtige foto’s heb geschoten ga ik met een voldaan gevoel naar huis en is ook de batterij weer opgeladen om een volgende keer weer zo vroeg de wekker te zetten.

A Dutch farm in beautiful colors
Beautiful light
Composition is everything