Selecteer een pagina

Stappenplan

Wanneer je een druk gezinsleven hebt met werk en jonge kinderen, dan kan het een uitdaging zijn om op pad te gaan tijdens de momenten wanneer het landschap op zijn mooist is. Dit is vaak tijdens een zonsopkomst of zonsondergang, omdat dan het licht nog niet zo sterk is en in combinatie met bijzondere weersinvloeden er een prachtige sfeer kan ontstaat. In deze blog leg ik uit hoe jij als fotograaf je landschapsfotografie naar een hoger niveau kunt tillen en hoe je aan de hand van een stappenplan je landschapsfotografie zo veel mogelijk kunt plannen.

Het begint voor mij altijd met een idee
Wat voor landschap wil ik vastleggen en welke omstandigheden en materialen denk ik hierbij nodig te hebben? Om je onderwerp en locatie beter te kunnen bepalen is het goed om allereerst te kijken naar de definitie van landschapsfotografie volgens Wikipedia. “Landschapsfotografie is een vorm van fotografie waarbij het in beeld brengen van het landschap centraal staat”
Dit is natuurlijk een vrij algemene omschrijving en als je hierin een verdiepingsslag maakt dan kom je uit op 4 soorten landschappen, namelijk:

Cultuurlandschap:
Natuurlandschap:

Overgangslandschap, In het landschap zie je langzaam de contouren van de stad verschijnen:

Stadslandschap (Cityscape):

Focussen
Het landschap op zich is dus een ruim begrip en voor je het weet ga je van alles proberen vast te leggen zonder vooraf een soort van plan te hebben. Zorg dus dat je bekend raakt met de verschillende soorten landschappen. Dit helpt je namelijk om vooraf een bepaald gebied te kiezen om dit vervolgens te bezoeken en vast te leggen.

Inspiratie
Om verdere inspiratie op te doen voor nieuw werk maak ik gebruik van Social media, zoals Instagram, Facebook en Youtube. Via deze kanalen kom je werk tegen van andere “bekende” landschapsfotografen en ontstaan er in mijn hoofd nieuwe projecten. Door veel naar het werk van andere fotografen te kijken, leer je hoe zij tegen het landschap aankijken en ontdek je dat er naast de eerdere genoemde landschappen, ook verschillende composities en technieken zijn om het landschap op een mooie manier vast te leggen.

“Hot spots”
In het begin zul je snel geneigd zijn om naar een locatie te gaan waar die ene schitterende foto al is genomen. Dit is helemaal niet erg! Het fotograferen van deze “hot spots” helpen je namelijk om de techniek beter onder de knie te krijgen en dit leert je ook om op een bepaalde manier naar het landschap te kijken. Laat je daarom niet afschrikken door een opmerking dat je bijvoorbeeld domweg een foto kopieert. Dit is in mijn ogen juist heel leerzaam. Uiteraard zul je gaan merken dat je na verloop van tijd je eigen draai gaat meegeven aan je foto’s en zelf op zoek gaat naar nieuwe locaties om vast te leggen.

Op zoek naar een geschikte locatie
Google Maps helpt mij om een gebied vanuit huis te kunnen bekijken en zo een bezoek aan een locatie voor te bereiden. Gebieden waar ik naar op zoek ben zijn bijvoorbeeld polderlandschappen, meren, rivieren, heiden-, duin- en bosgebieden en niet te vergeten het stedelijk landschap. Uit ervaring weet ik dat hier vaak elementen te vinden zijn, die ik kan gebruiken in mijn foto. Denk hierbij aan een meer met aanlegsteiger, een boerderij met een stuk aangrenzend land, een molen aan een waterkant, een laan met aan weerszijden een rij oude bomen, een mistig polderlandschap of mooie waterpartijen. Nadat ik een geschikt gebied heb gevonden pak ik de auto en rijd naar de locatie toe om deze te verkennen.

Filteren van het landschap
Ik kijk niet naar het landschap in zijn totaliteit, maar probeer er bepaalde elementen uit te pakken. Zijn er zaken op de voorgrond of zijn er inlopende lijnen, waarmee ik diepte kan aanbrengen in mijn compositie. Zie ik bepaalde ritmes in het landschap, waarmee ik rust creëer in een foto. Dit schrijf ik allemaal op en wanneer ik een geschikte locatie heb gevonden fotografeer ik deze met mijn telefoon. Voordeel hiervan is dat je direct de GPS-coördinaten tot je beschikking hebt en dus de locatie gemakkelijk kunt terugvinden.

Wanneer wil je daar zijn?
Zodra je een geschikte locatie hebt gevonden, dan is er nog één belangrijk element waar je rekening mee moet houden. Wanneer wil je daar zijn? Welk jaargetijde? Welk tijdstip van de dag? Bijvoorbeeld het vastleggen van een graanveld in de zomer, wanneer deze volop in bloei staat? Wil je deze vastleggen tijdens een mooie zonsopkomst of zonsondergang? Wil je daarbij gebruik maken van tegenlicht of strijklicht? Allemaal zaken die je vooraf kunt bedenken. Het moment dat je daar bent kan namelijk van grote invloed zijn op de sfeer van een foto. Dezelfde locatie ziet er in het voorjaar bijvoorbeeld heel anders uit dan in de herfst of winter.

Hoe moeten de weersomstandigheden zijn?
Wil je een foto maken met bijvoorbeeld een mooie deken van mist? Als er gedurende de nacht weinig tot geen wind staat en er een groot verschil is in temperatuur tussen de dag en nacht, dan is er grote kans op mist. Zelf gebruik ik hiervoor een handige site: http://www.weerschip.nl/calc_Td.php

Prachtige zonsopkomst met een deken van mist over de Noord Aa in Zoetermeer

Of moet er bijvoorbeeld een mooie wolkenlucht zijn? Weet dat er verschillende type wolken zijn, zoals lage, middel en hoge wolken.

Meijendel tijdens een prachtige bewolkte dag.

Of juist een heldere blauwe lucht voor fotograferen tijdens het “blue hour”. Wanneer er in de wintermaanden een noord-oosten wind staat, dan gaat dit vaak gepaard met een koude maar schone lucht. Ideaal wanneer je een onderwerp wilt vastleggen tijdens het “blauwe uurtje”.

De Rijnhavenbrug vastgelegd tijdens het blauwe uurtje.

Compositie
In mijn foto’s ben ik altijd op zoek naar een drietal componenten: balans, diepte en licht. Deze aspecten zorgen er samen voor dat de foto elke keer weer naar een hoger niveau wordt getild.Om je foto iedere keer weer naar een hoger niveau te tillen komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken, namelijk compositie.

“De definitie van compositie is in de beeldende kunst het ordenen van beeldelementen volgens een vooraf bepaalde strategie. Het is een poging tot creëren van orde in de chaos”

Zorg dus dat je werkt met een onderwerp op de voorgrond waarmee je diepte creëert in een foto of werk met inlopende lijnen.

Balans
Om tot een goede balans te komen in de foto, ben ik a. Zorg dus dat je werkt met een onderwerp op de voorgrond waarmee je diepte creëert in een foto of werk met inlopende lijnen.

Een inlopende lijn van links naar rechts creëert ook diepte in je foto.

 

 

De meest bekende composities zijn:

Centrum gerichte compositie:

Symmetrische compositie:

Asymmetrische compositie:

Regel van derden:

Driehoekscompositie:

Compositie als een hulpmiddel te gebruiken.
Hoe meer je bekend raakt met de verschillende composities, dan zul je gaan merken dat je deze steeds meer gaat gebruiken in je foto’s. De foto’s worden spannender om naar te kijken. Uiteraard mag je van deze regels afwijken. Het is alleen een hulpmiddel om jouw eigen creativiteit te uiten.

Een simpele compositie levert vaak een sterkere foto op!

Tot slot een checklist die je helpt bij het fotograferen. Veel Succes!!!

Checklist:

WAT: Welke foto wil je maken?

WAAR: Op welke locatie wil je de foto nemen?

WANNEER: Op welk tijdstip wil je de foto nemen? En in welk jaargetijde?

HOE: Welke compositie gebruik je?

In mijn volgende blog zal ik verder ingaan op Materialen en Technieken

Diafragma, sluitertijd en iso-waarde

Fotograferen in RAW-formaat

Het gebruik van je Histogram

Scherpstellen

Fototechnieken HDR en Photomerge
  Bij HDR worden er meerdere opnames met verschillende belichtingen gemaakt en over elkaar heen geplakt in bijvoorbeeld Photoshop.

Filtergebruik

Gebruik van statief, draadontspanner

Het gebruik van apps als Photocells, WeatherPro, Buienrader