Regelmatig krijg ik vragen over de apparatuur die ik gebruik voor mijn fotografie. Voor met name de landschapsfotografie zijn er een aantal specifieke zaken waar je rekening mee moet houden, wanneer je wilt investeren in goed materiaal. Allereerst je lenzen en de camera. Zelf ben ik een groot liefhebber van het merk Canon, omdat Canon met name bekend staat om de intensiteit, kleuren en contrast die zij weten vast te leggen met hun prachtige serie L lenzen. Het kunnen vastleggen van de juiste kleuren is essentieel binnen de Landschapsfotografie. De EF lenzen uit de L serie zijn uiteraard niet goedkoop, maar de investering dubbel en dwars waard! Voor het kunnen fotograferen van 95% van alle landschappen kun je volstaan met de “Gouden driehoek” aan lenzen. Dit zijn de Canon EF 16-35, EF 24-70 en de EF 70-200. Je kunt ervoor kiezen om de goedkopere varianten van deze lenzen aan te schaffen, omdat je bij landschapsfotografie bijna altijd fotografeert met een diafragma tussen de F8 en de F11 met soms een uitloop naar F13, F14.. Zelf heb ik van de EF 70-200 de F4 i.p.v. de F2.8. Deze scheelt niet alleen in prijs, maar zeker ook in het gewicht. Als werkpaard gebruik ik de Canon EF 24-70mm f:2.8L II USM. Bij deze lens heb ik wel gekozen voor de duurdere versie, omdat de resultaten bij deze lens sublieme zijn! Het is goed om je te beseffen dat niet alle lenzen op elk body past, dus laat je hierover goed informeren wanneer je een nieuwe lens gaat aanschaffen. Dit voorkomt teleurstellingen.
Fullframe of APS-C
Zelf ben ik ooit begonnen met een Canon 450D met APS-C sensor. Dit is een echt instapmodel en een prima body om “de fotografie” mee in de vingers te krijgen. Je zal gaande weg merken dat wanneer je meer met fotograferen bezig gaat, je betere kwaliteit beeld met automatisch meer Pixels wilt gaan vastleggen. Vanzelf kom je dan uit bij een body met een Fullframe sensor zoals de Canon 5d mark IV. Een camera waarvan ik elke keer weer geniet als ik op pad ben!
Sinds kort heeft Canon ook een spiegelloze camera de Canon EOS R. Hier heb ik zelf helaas nog niet mee kunnen werken en dus ook geen ervaring mee.
Statief
Het belangrijkste hulpmiddel bij de landschapsfotografie is een stevig statief met balhoofd. Verdiep je in de verschillende soorten en merken en bedenk je dat een goed statief niet goedkoop is! Bij het fotograferen in het veld willen wij zoveel mogelijk trillingen voorkomen en kunnen werken met lange sluitertijden. Hierbij is een stevig statief essentieel!!!
Mijn uitrusting:
- Canon 5D mark IV
- Sunwayfoto PCL-5DIV L-Plate
- Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
- Canon EF 24-70mm f:2.8L II USM
- Canon EF 70-200 f/4L IS USM
- Canon Speedlite 430EX II
- Really Right Stuff L84 leveling base
- Tripod Benro Combi C4780TN
- Really Right Stuff BH-55 balhoofd / B2 Pro II clamp
- LEE Field Pouch Sand
- LEE ND 0.6 Standard filter
- LEE ND 0.6 Soft Grad
- LEE ND 0.6 Hard Grad
- LEE ND 0.6 Very Hard Grad
- LEE ND 0.9 Medium Grad
- LEE ND 0.9 Hard Grad
- LEE Little Stopper
- LEE Big Stopper
- LEE Landscape Polariser Filter
- LEE Foundation kit / Filterhouder
- LEE Adapter ring 77mm W/A
- LEE Adapter ring 67mm W/A
- LEE Adapter ring 82mm W/A
- LEE Adapter ring 82mm Std
- Lowepro Pro Runner BP 450 AW II
- Canon RS-80N3 Remote Switch
- Hoya Filter Protector HDX 77mm
- Hoya Filter Protector HDX 82mm
- Mentter 82mm HD CPL
- Scandisk Ultra 16 GB 4.0MB/S
- Wacom Intuos Pro
- Lexar Professional 800X 16GB CompactFlash

Recente reacties